Είναι τελικά ασφαλές το μαγείρεμα στα κάρβουνα;
Τσικνοπέμπτη σήμερα, χρονιάρα μέρα, κ παρόλη την καραντίνα, όλο κ κάποιο κρέας θα φάμε. Τι γίνεται όμως με το ψήσιμο στα κάρβουνα; Είμαι τελικά ασφαλές;
Από τη μια, ψήνοντας στα κάρβουνα μειώνεται το λίπος του κρέατος κ φυσικά, ας μη το παραδεχτούμε, είναι νοστιμότατο!! Από την άλλη, η δε αλήθεια είναι ότι με το ψήσιμο στην μεγάλη θερμοκρασία που έχουν τα κάρβουνα δημιουργούνται AGES, ουσίες που δημιουργούνται έτσι κ αλλιώς με το ψήσιμο βέβαια, κ σχετίζονται με φλεγμονή κ καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ταυτοχρόνα, δημιουργούνται κ ενώσεις (HCAs κ PAHs) που φαίνεται να συνδέονται με καρκινογένεση στα ζώα, αλλά όχι στους ανθρώπους.Άρα, πάει κ η τσικνοπέμπτη?
Όχι δεν πάει πουθενά, απλά θέλει μέτρο κ το ψήσιμο στα κάρβουνα κ τρόπο:
Το μαριναρισμα του κρέατος σε κάτι όξινο, λεμόνι ή ξύδι, για μια ώρα μειώνει στο μισό τα AGEs που δημιουργούνται
Αποφύγετε να αφήνετε το κρέας πολλή ώρα στη φωτιά κ γυρίστε το συχνά. Αποφύγετε κ την απευθείας επαφή με τη φλόγα
Κάποια μυρωδικά, όπως το δεντρολίβανο φαίνεται ότι λόγω της αντιοξειδωτικης τους δράσης μειώνουν τη δημιουργία HCA, οπότε προσθέστε τα στη μαρινάδα. Άλλες ιδέες είναι ο βασιλικός, το θυμάρι, η ρίγανη κ το σκόρδο
Μην ψήσετε μόνο κρέας. Μειώστε την πρόσληψη του κρέατος, προσθέτοντας κ λαχανικά
Αποφύγετε τα ήδη επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα κτλ
Άντε κ του χρόνου όλοι μαζί σε κάποια αυλή ή μπαλκόνι!
(H φωτογραφία του Paul Hermann από το Unsplash)